Біла Церква - Вільна Тарасівка - Дрозди - Мазепинці

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/mazepa.jpg

Екскурсія до с. Мазепинці – батьківщини Гетьмана України Івана Мазепи, де знаходиться пам’ятник Івана Мазепи, храм Святого Миколая Чудотворця.

На захід від Білої Церкви, не доїжджаючи до с. Дроздів, звертаємо до села В. Тарасівка, яке засноване в 1923 році. До Вільнотарасівської сільської ради відносяться села Володимирівка та Гай.

Село Дрозди знаходиться на віддалі 18 км від райцентру м. Біла Церква і від найближчої залізничної станції Тетянівка - 8 км.

Дане село є стародавнім населеним пунктом, перші відомості якого відносяться до XV-XVIII ст. В XV столітті на лівій стороні річки Кам’янки було засноване поселення, яке мало назву «Хутір на Кам’янці».

В 1572 році польський король Август подарував цей хутір Миколі Мазепі Колединському, після того поселення стало називатися Мазепинці. В дослідженнях Л.Похілевича відмічається, що в 16 столітті частина села Мазепинці, яка знаходилась нижче по річці Кам’янці, називалась Дроздами.

Хутір на Кам’янці зростав і перетворився на село Кам’янку. Назву Мазепинці село отримало наприкінці XVII ст. А в 1863 році більшу частину села було відділено і названо Дрозди.

Детальніше...
 

Маршрут № 2 : Біла Церква - Пилипча - Глибочка - Городище.

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/pilipcha.jpg
#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/dsc4411.jpg

Екскурсія у с. Пилипча, де провів дитинство відомий російський письменник Костянтин Паустовський, відвідування музейної кімнати Костянтина Паустовського(школа), острова «Лісок» та кринички де знаходилась садиба родини Паустовських.

Територія навколо старовинного села Пилипчі (згадується з 1622 р.) насичена пам’ятками різних епох. Ще в 1969—1970 рр. Інститут археології АН УРСР досліджував поселення черняхівської культури (ІІ-VI ст. н.е.), давньоруське поселення (ХІІ-ХІІІ ст.), а також поселення епохи бронзи (ІІ тис. до н.е.). Всі ці пам’ятки знаходяться обабіч ріки Рось вище села. А коли їхати з Білої Церкви до Пилипчі, повертаючи з Володарської дороги, зліва від дороги на 3 км до села можна побачити величезні кургани. Деякі з них розорюються, а інші вкриті дикоростучими деревами та кущами. Кургани не досліджені, проте за відомостями кінця ХІХ ст, поблизу Пилипчі, розкопувалися в курганах поховання бронзової епохи.

Детальніше...
 

Маршрут № 3: Біла Церква - Трушки

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/nechuy-levitsky.jpg

Екскурсія до с. Трушки, де черпав свою творчу наснагу Іван Нечуй-Левицький.

Дані маршрути включено в путівник «Золоте сузір’я Київщини».

с. Трушки - одне з найкрасивіших сіл Білоцерківського району, історія, якого сягає в далеку давнину. Серед документів, які висвітлюють історичні події у с. Трушках, абсолютна більшість написана руками духовенства. З книги «Сказание…» Л. Похилевича ми дізналися, що перший храм в с. Трушках збудований в 1726 році і присвячений видатному подвижнику Вселенського Православ’я, відомому богослову Василю Великому, який жив у 1V ст.

Осередком духовного, громадського і освітнього життя селян була церква. Друга церква Василя Великого була збудована з дубового дерева у 1740 році, в якій проводились богослужіння до 1901 року.

Детальніше...
 

Маршрут № 4: Біла Церква – Олійникова Слобода – Храпачі

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/hrestovozdvijenska_church.jpg

Село Олійникова Слобода розташоване за 25 км на північний схід від м. Біла Церква, засноване в кінці ХVI на початку XVII ст. Називалося село «Нові веселки». Перші поселенці були вихідцями із села Янківка. Нові частини села виникли на поміщицьких землях після громадянської війни. Село розмістилося по обидва боки річки Красна. З часом річка замулилася і на її місці утворилося 2 ставки, які впадають у річку Рось.

На той час с. Олійникова Слобода не становила окремої парафії, та з часом місцеві прихожани вирішили спорудити невеличку каплицю на цвинтарі, де пізніше зберігали великий хрест, кілька хоругв та ікон, «Євангеліє» та священицьку ризу.

Згодом каплицю Св. Параскєви в с. Ол. Слобода відремонтували та встановили престол і каплиця стала  церквою, біля якої збудували нову дзвіницю.

Детальніше...
 

Туристичний маршрут №5 «Стежками дитинства»

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/dsc_0676.jpg

Мальовнича Білоцерківська земля славиться багатою та різноманітною природою і великою та цікавою історією. Підтвердженням цього був розроблений, провідним інструктором по туризму та культурній спадщині Гладченко А.В. пішохідний екологічний маршрут «Стежками дитинства». Включаючи в себе цікаву історію місць проходження маршруту, ми ніби переносимось в те неповторне, що зветься дитинством. Маршрут розрахований на 6-8 годин (приблизно 13 км), з урахуванням відновлення сил, на галявині в сосновому бору.

Детальніше...
 

Пішохідний туристичний маршрут №6«Стежками моїх предків»

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/church_zishestya-svyatogo-duha.jpg

Село Шкарівка запрошує всіх бажаючих відкрити для себе туристичний маршрут, який сповнений минулим, до сьогодні присутній козацький дух і зберігаються кращі традиції, звичаї, обряди українського народу.

Екскурсія з багатовіковою історією села розпочинається з краєзнавчого музею та веде до визначних місць села (Свято-Духівської церкви, меморіального комплексу «Братська могила», до «Панської кринички», пам’ятного знаку жертвам Голодомору, першому пам’ятнику Т.Г. Шевченку на Білоцерківщині, до «Курсантського поля» та джерельних вод Шкарівки).

Територія села була заселена ще в давні часи. Археологічні дослідження на його околицях показали, що тут розташовувалися найдревніші поселення Поросся: землеробсько-скотарського племені доби неоліту (V – початок ІІ тис. до н.е.), так званої Трипільської культури та два поселення Черняхівської культури IV-III ст. до н.е.

 


ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер