Маршрут № 1: Біла Церква - Вільна Тарасівка - Дрозди - Мазепинці

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/mazepa.jpg

Екскурсія до с. Мазепинці – батьківщини Гетьмана України Івана Мазепи, де знаходиться пам’ятник Івана Мазепи, храм Святого Миколая Чудотворця.

На захід від Білої Церкви, не доїжджаючи до с. Дроздів, звертаємо до села В. Тарасівка, яке засноване в 1923 році. До Вільнотарасівської сільської ради відносяться села Володимирівка та Гай.

Село Дрозди знаходиться на віддалі 18 км від райцентру м. Біла Церква і від найближчої залізничної станції Тетянівка - 8 км.

Дане село є стародавнім населеним пунктом, перші відомості якого відносяться до XV-XVIII ст. В XV столітті на лівій стороні річки Кам’янки було засноване поселення, яке мало назву «Хутір на Кам’янці».

В 1572 році польський король Август подарував цей хутір Миколі Мазепі Колединському, після того поселення стало називатися Мазепинці. В дослідженнях Л.Похілевича відмічається, що в 16 столітті частина села Мазепинці, яка знаходилась нижче по річці Кам’янці, називалась Дроздами.

Хутір на Кам’янці зростав і перетворився на село Кам’янку. Назву Мазепинці село отримало наприкінці XVII ст. А в 1863 році більшу частину села було відділено і названо Дрозди.

 

На території села знайдено два скарби римських монет 98-193 років нашої ери. Отже далекі пращури нинішніх жителів села Мазепинці мали економічні зв’язки не лише з близькими сусідами, а й з далекими державами Середземномор’я.

У час розбудови української незалежної держави особливого значення набуває історична й духовна спадщина доби Гетьманщини другої половиниXVII-XVIIIст.

Народився він 20 березня 1639 року в с. Мазепинці, на землі, де ми маємо честь і щастя нині бути і належав до старовинного шляхетського роду.

У 1687 році став Гетьманом України. Одним з його проектів і за його кошти в селі Мазепинці на батьківщині його предків було споруджено церкву В 1725 році збудували церкву з дуба і назвали її на честь першого господаря Миколи Мазепи-святого Миколая. В 1786 році малу церкву розібрали, а на її місці побудували велику дерев’яну церкву з дзвіницею в стилі українського бароко. Разом з церквою була побудована церковно-приходська школа. Мазепинська святиня не збереглася, але зберігся унікальний історичний документ датований 1807році.Храм Святого Миколая був окрасою с. Мазепинці.

Відбулася визначна подія в нашому районі – відкриття нової церкви Святого Миколая в с. Мазепинці. Цей Храм було відкрито в 2007 році на честь 320-річниці коронації Гетьмана України Івана Мазепи. Розпочато будівництво меморіального комплексу Гетьмана України Івана Мазепи та українського козацтва.

11 листопада 1994 року в селі був відкритий пам’ятник нашому славному землякові - гетьману Івану Мазепі за ініціативою Київської обласної адміністрації та українським обласним товариством охорони пам`яток історії та культури. На урочистому відкритті монумента був присутній голова оргкомітету, екс-президент України Леонід Кравчук. З короткими промовами до велелюдного річища зверталися посли Америки та Швеції. Віддали шану справжньому лицарю, патріоту Вітчизни приїхали народні депутати України О. Заєць, М. Горинь,Л. Скорик.

Про героїчний шлях гетьмана розповідали професори Гарвардського університету(США), вихідці з України.

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер