ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ

Указ Президента України від 21 лютого 2017 року №43/2017 «Про Концепцію вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017- 2020 роки»

Указ Президента України від 8 квітня 2017 року №103/2017 «Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2017 рік»

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 травня 2017 року №308-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017 рік»

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 року №429-р «Про затвердження плану заходів з відзначення у 2017 році 20-ї річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору»

Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору

Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство між Організацією Північно-Атлантичного договору та Україною, підписаної 9 липня 1997 року

Корисні посилання:

Україна – НАТО

Організація Північноатлантичного договору

Місія України при НАТО

Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору

 

Україна та НАТО. Перспективне партнерство

Російська агресія на Донбасі та анексія Криму примусили більшість українців переглянути погляди на позаблоковий статус України, а пошук сильних союзників став для держави одним із головних завдань. Під час зустрічі 20 червня Президент України Петро Порошенко та Президент США Дональд Трамп домовилися про поглиблення співпраці в оборонній сфері, тож поставки американської зброї для ЗСУ можуть стати реальністю. А за два тижні до цього, 8 червня, Верховна Рада ухвалила закон, яким визначила членство в НАТО пріоритетним напрямком зовнішньої політики. Що чекає Україну у разі вступу до Північноатлантичного альянсу? Експерти й досі дискутують про переваги та недоліки такого кроку. Центр громадського моніторингу та контролю зібрав найвагоміші аргументи «за» і «проти».

Перспективи розширення блоку

Сьогодні НАТО об’єднує 29 країн. Попри пропагандистську риторику Кремля про активне розширення блоку, цей процес відбувається дуже повільно. За останні тринадцять років до лав союзу приєдналися лише 3 учасники, серед яких Албанія та Хорватія, а в червні цього року – і Чорногорія. До речі, вступ останньої відбувся за неоднозначної суспільної думки. У кількох містах відбулися протестні акції. Наразі правоохоронці Чорногорії говорять про російський слід в організації мітингів.

Детальніше...
 

Відносини Україна — НАТО

Україна є єдиною країною-партнером НАТО, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її проводом. Українські миротворці були задіяні у виконанні завдань у складі Міжнародних сил безпеки в Косово, Тренувальної місії НАТО в Іраку, Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (МССБ). Україна є учасницею антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля».

Хронологія подій

  • 10 березня 1992 року — Вступ України до Ради північноатлантичного співробітництва (РПАС) (сьогодні Рада євроатлантичного партнерства — РЄАП);

  • 1994 рік — Приєднання до програми «Партнерство заради миру» (ПЗМ);

  • 1996 рік — Розгортання українських миротворців у Боснії та Герцеговині;

  • 9 липня 1997 року, Мадрид, підписання Хартії про Особливе партнерство, заснування Комісії Україна — НАТО, відкриття місії України при НАТО, відкриття Центру інформації та документації НАТО в Україні;

  • 1998 рік — Заснування Спільної робочої групи з питань оборонної реформи;

  • 1999 рік — Відкриття Офісу зв'язку НАТО у Києві, розгортання українсько-польського батальйону у Косові;

Детальніше...
 


ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер