Маршрут № 2 : Біла Церква - Пилипча - Глибочка - Городище.

#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/pilipcha.jpg
#phocagallerypiclens 5-phocagallerypiclenscode-Kultura/2016/13.09.2016/dsc4411.jpg

Екскурсія у с. Пилипча, де провів дитинство відомий російський письменник Костянтин Паустовський, відвідування музейної кімнати Костянтина Паустовського(школа), острова «Лісок» та кринички де знаходилась садиба родини Паустовських.

Територія навколо старовинного села Пилипчі (згадується з 1622 р.) насичена пам’ятками різних епох. Ще в 1969—1970 рр. Інститут археології АН УРСР досліджував поселення черняхівської культури (ІІ-VI ст. н.е.), давньоруське поселення (ХІІ-ХІІІ ст.), а також поселення епохи бронзи (ІІ тис. до н.е.). Всі ці пам’ятки знаходяться обабіч ріки Рось вище села. А коли їхати з Білої Церкви до Пилипчі, повертаючи з Володарської дороги, зліва від дороги на 3 км до села можна побачити величезні кургани. Деякі з них розорюються, а інші вкриті дикоростучими деревами та кущами. Кургани не досліджені, проте за відомостями кінця ХІХ ст, поблизу Пилипчі, розкопувалися в курганах поховання бронзової епохи.

 

Друга частина села лежить по лівій стороні Росі, що називається Городищами. На правому боці річки Росі нижче Пилипчі в 4 км розташоване село Глибочка. Назвали село Пилипча на честь двох козаків Пилипів.

«…За часів Богдана Хмельницького і після його смерті чимало козаків оселилось над Россю. Пилип Білецький обрав собі місця для забудови хати саме там, де річка зустрічає камінні пороги, розливається на два рукави й утворює острів «Лісок». А Пилип Ярмола родом був із Донських козаків, він собі збудував добротну хату в прибережнім лісі.

В селі є школа в якій навчається 120 дітей. При школі працює літературно-краєзнавчий музей ім. К.Г.Паустовського, який був створений 1988 році і є такою маленькою і світлою пам’яттю про письменника.

Одним з найвизначніших місць села Пилипчі — острів К. Паустовського, де є криничка та пам’ятник відомому письменникові.

У селі Городище, поряд з мальовничими берегами оспіваної письменником Росі, збереглася криниця, що була у дворі родового маєтку Паустовських. Тут поховані батько Георгій Максимович Паустовський, ще кілька родичів. У теплу пору року сюди приїжджають відпочивати люди з усього району, навіть були гості з Росії та Китаю. Серед мешканців села більш поширена назва «Лісок». Раніше тут також були будинки, жили люди,стояли водяні млини. Підвалини будинку, в якому провів свої дитячі роки письменник і куди він навідувався з Києва поховані під водою.

В 1992 році до 100-річчя з дня народження К. Г.Паустовського на острові «Лісок» був відкритий пам’ятний знак на місці колишнього маєтку Паустовських. В маєтку проходило дитинство майстра художньої прози світового значення.

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер