Культурно-мистецька акція «Київщина – колиска моєї душі»

11 березня в м. Узин творчі звіти аматорських колективів закладів культури та експозицію досягнень майстрів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва продемонстрували Білоцерківський, Володарський, Тетіївський, Сквирський та Ставищенський райони. В числі почесних гостей свята - голова Білоцерківської райдержадміністрації Геннадій Джегур, народний депутат України Віталій Гудзенко, перший заступник голови адміністрації Юрій Савчук, Узинський міський голова Олександр Охріменко. Захід відбувся в рамках культурно-мистецької акції «Київщина – колиска моєї душі».

Білоцерківський район представили наступні колективи: 
народний фольклорний ансамбль «Терниця» Білоцерківського районного Будинку культури, народний аматорський хор «Калина» (с. Томилівка), ансамбль скрипалів комунального позашкільного навчального закладу "Дитяча школа мистецтв" Білоцерківської районної ради, зразковий хореографічний колектив «Карамель» (дитяча група), с. Трушки, народний фольклорний ансамбль "Вербиченька" (с. Вільна Тарасівка), фольклорний ансамбль "Любисток" (с. Блощинці), вокальний ансамбль "Гармонія" (с. Сухоліси), народний фольклорний ансамбль "Водограй" (с. Шкарівка), вокальний ансамбль "Криниченька" (с. Острійки), народний аматорський хор "Серпанок" (с. Фурси), Троїсті музики с. Потіївка та с. Чупира, танцювальний колектив "Сан Райс" (с. Шкарівка), дует «Фурсівські свахи» (с. Фурси), естрадно симфонічний оркестр Білоцерківської районної державної адміністрації. 

Детальніше...
 

Київщина – душа народу

Днями в Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшов День інформації «Київщина – душа народу», приурочений до 85-річчя утворення Київської області. Для дорослих користувачів було проведено краєзнавчу годину «Київщина – колиска української державності». Ведуча заходу, бібліотекар Тетяна Шишка, підкреслила, що наша земля має не лише славне минуле, але й новітню сучасну історію, адже багато уродженців Київщини збагатили своїми талантами і працею не лише вітчизняну, а світову культуру. І сьогодні вони – одне з найбільших, найцінніших її багатств. 

Друга частина зустрічі була присвячена творчості письменників-краян, відзначених обласною літературною премією ім. Григорія Косинки: Ніні Опанасенко, Андрію Гудимі, Анатолію Гаю, Галині Гай, Володимиру Дідківському. Активна користувачка Ганна Сполович вдало доповнила виступ ведучої цікавими фактами з біографії Андрія Гудими. Учасники заходу Тетяна Розора, Валентина Орлова, Лариса Щербенко, Любов Мовчан, Ольга Денисюк натхненно декламували поезію лауреатів.

Також у читальному залі було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Київщина – серце України, наша слава, гордість і краса», біля якої упродовж дня здійснювалися експрес-огляди видань, та організовано бібліоміст для підлітків «Земля по обидва береги Дніпра».

 

Відбувся відкритий чемпіонат з греко-римської боротьби

11 лютого на базі залу боротьби СКА №7 м.Біла Церква відбувся відкритий чемпіонат Білоцерківщини з греко-римської боротьби серед юнаків з нагоди 85-ти річчя Київської області. Учасниками заходу стали команди з Білоцерківського району, які представляли Шкарівку, Узин, Терезине, а також Києва, Білої Церкви, Таращанського та Миронівського районів. Всього у турнірі виступало 83 спортсмени. Змагання проводили у 10 вагових категоріях від 27 до 85 кілограмів. Головний суддя чемпіонату Григорій Житовоз.

Під час параду відкриття юних спортсменів привітали голова райдержадміністрації Геннадій Джегур, голова районної ради Віталій Гринчук, начальник відділу молоді та спорту Надія Крилевець, представник благодійного фонду «Фортеця» у Білоцерківському районі Володимир Василенко. Вони побажали юним борцям наснаги та спортивної удачі у цих та майбутніх відповідальних змаганнях. Підтримати учасників прийшли також 9-ти разовий чемпіон України Сергій Грушин, чемпіон світу та Європи Олександр Грушин (смт.Терезине).

Детальніше...
 

Колиска націй - Київська земля в усі віки ти будь благословенна...

Київщина – колиска української державності. Це благодатний край, що залюбки відкриває для бажаючих спадщину, археологічні, історичні, мистецькі, наукові та художні пам’ятки. Мальовнича природа цього краю, трагічна й водночас героїчна його історія, надбання прадавньої культури, приклад незабутніх попередників, безумовно не можуть не позначитися на духовному світі тих, хто завітає сюди. У рамках відзначення 85-ліття Київської області 9 лютого в Узинській міській бібліотеці для дорослих відбувся молодіжний патріотичний захід, бесіда-круїз “Київщина: факти, імена, пам'ятки”, мета якого формування у молодого покоління стійкої позиції, чітких та ціннісних орієнтирів українця-патріота, пошани до героїчної історії області та народних традицій. Учнівська молодь міста мала нагоду відправитися в мандрівку по щедрій квітучій українській землі. Але подорож рідним краєм була незвичайною.

Крім пізнавальної інформації учасники заходу взяли участь у конкурсах, які мали назви: “Славні імена земляків”, “Сучасність мого міста (села)”, “Стежками рідного краю”, “Визначні пам'ятки Київщини”, “Купуємо українське”. Конкурсантів оцінювало строге, компетентне журі, до складу якого увійшли Г.Ю.Маслацова, завідуюча Узинською міською бібліотекою для дорослих, Л.Ф.Костюк, вчитель НВК “Узинська гімназія”, О.Г.Слєпньова, завідуюча бібліотекою ЗОШ №1, С.І.Трохименко, вчитель ЗОШ №2.

Детальніше...
 

Київщина - серце України

Київська область, як адміністративно-територіальна одини­ця в складі України, утворилася 27 лютого 1932 року. Вона роз­ташована на півночі України, у басейні середньої течії Дні­пра.

Північна межа Ки­ївської області збігає­ться з державним кордоном України, че­рез який забезпечує­ться її зв’язок з Го­мельською областю Білорусі. З північного сходу Київщина межує з Чернігівською, зі сходу – з Чернігів­ською і Полтавською областями, на півде­нному сході та на півдні сусідня область – Черкаська, на пів­денному заході – Він­ницька, на заході та північному заході Житомирська.

Площа Київщини перевищує 28 тисяч квадратних кіломет­рів, населення на 2016 рік становить близько 1,7 млн осіб.

Адміністративний центр — місто Київ, що є містом зі спеціальним статусом, та не входить до складу Київської області.

Підставою для заснування Київської області була Постанова Президії Всеукраїнського виконавчого комітету. На позачерговій 4-й сесії ВУЦВК 12 лютого у Харкові на порядку денному стояло питання про районування УРСР за обласною системою. Було внесено пропозицію утворити на території України 5 областей, в тому числі – і Київську.

«Київська область з центром у м. Києві в складі 2 міст, безпосередньо підпорядкованих області: 1- Київ, 2 - Житомир та 98 районів…», - йшлося у Постанові. Ось як було вмотивовано такий поділ: « Щоб забезпечити успішне виконання величезних завдань 1932 року та другої п’ятирічки – завершення соціалістичної реконструкції всього народного господарства на базі найновішої техніки… відповідно до економічних та виробничих умов окремих районів України…».

Детальніше...
 


ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер