Білоцерківська районна рада

Територіальний устрій

Територіальний устрійТериторіальний устрій

ЗВІТ

Про роботу громадської ради

при Білоцерківській райдержадміністрації

в 2013-2014 роках

Громадська рада при Білоцерківській районній державній адміністрації, яка функціонувала за умов другої каденції, об’єднала представництво 16 громадських об’єднань і формувань, профспілкових і благодійних організацій регіонального полку, які засвідчили безпосередню участь, як учасники громадського суспільства співпраці з владою в реалізації позиції державницької системи управління.

Громадська рада організовувала свою роботу відповідно затвердженого положення та регламенту. Важливе місце в організації роботи громадської ради віднайшли засідання громадської ради. До грудня 2014 року (моменту призупинення діяльності громадської ради) в 2013-2014 роках проведені 12 засідань громадської ради з обговорення важливих проблемних і перспективних питань діяльності органів влади і місцевого самоврядування Білоцерківського району. Позитив обговорень визначений різноплановістю форм розгляду і аналізу винесених обговорень, зокрема це – громадські слухання, круглі столи форумної дискусії, аполітичні пропозиції на основі вузьких моніторингових вивчень, тренінги-навчання, обміни думками. Серед суттєво важливих питань, на яких зосереджувалась увага громадської ради впродовж звітного періоду, вважаю необхідним зазначити: громадські слухання щодо обговорення концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, широкоформатного обговорення підготовлених Міністерством регіональної розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропозицій щодо змін до Конституції України на реалізацію реформи місцевого самоврядування та курсу Уряду на децентралізацію влади в Україні. По наслідках дискусійного обговорення громадською радою внесені і направлені пропозиції, зауваження та окремі думки по внесених акцентах реформування, як пропонованого факту.

Суттєва увага надавалася аналізу перспективних намірів органів виконавчої влади в реалізації плану модернізації мережі загальноосвітніх закладів та створення освітнього округу в Білоцерківському районі, програми реформування системи охорони здоров’я, наближення медичних послуг населення за територіями Білоцерківського району.

Важливий інтерес викликали засідання громадської ради, підготовлені на принципах громадського партнерства з Білоцерківською райдержадміністрацією, з питань «Забезпечення якісних умов життя населення – пріоритетний напрямок діяльності виконкомів місцевих рад у рамках проведення Європейського тижня місцевої (самоврядування) демократії».

Громадською радою ініційовано за таких умов розгляду проведення навчання-тренінг для представників органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань і формувань з питань розвитку громадянського суспільства. У ході навчання центровим тренінгу стали питання механізмів реалізації питань щодо участі громадян у процесах прийняття рішення на місцевому рівні.

Актуально відзначилась практика діяльності громадської ради в частині контрольно-аналітичної функції в частині виконання органами влади району прийнятих перспективних програм з питань соціально затребуваних. За окремими засіданнями громадська рада проаналізувала, як рівень, так і результат виконання довгострокових програмних намірів «Програмі сприяння розвитку громадянського суспільства в Білоцерківському районі 2012-2015 роки» та районної програми «Розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя на період до 2015 року».

Громадською радою в звітному періоді продовжена практика внесення пропозицій на розгляд до райдержадміністрації по тематиці консультації з громадськістю. У 2013-2014 р.р. це стосувалося питань проблемних моментів формування умов комфортного середовища для людей з особливими потребами на території населених пунктів району та допомога малозабезпеченим сім’ям – основа соціальних програм району.

Цього року знайшла собі місце і така форма колективної роботи, як виїзна благодійна акція на базі Озернянської ЗОШ та соціального центру «Надія» з організацією допомоги малозабезпеченим сім’ям (охоплено 25 сімей за напрямками адресної підтримки).

Громадська рада в запланованих намірах і реальних діях по виконанню передбачених положенням завдань сформувала підхід об’єднавчої і колективної діяльності, центрової роботи правління та активізації через роботу трьох комісій, які організаційно брали відповідальність за підготовку вивчень, обговорень, прийняття рішень. Особливо маю намір відзначити значну роботу, яку проводила комісія з питань економічного розвитку, яку очолив Пророк Анатолій Олексійович.

У звітному періоді громадська рада розширила участь у спільних обговореннях питань з політично-консультативною радою, місцевими радами, прийняла активну участь у роботі колегії РДА, сесійних засідань рад.

Два попередні роки в діяльності громадської ради визначились і розширенням участі члені ради на правах представництва в обласних та Всеукраїнських обговореннях за межами громадської ради, зокрема Всеукраїнському семінарі по обговоренні проекту “Прозора влада” в м. Полтава (Хіврич С.В.), обговорення проекту “Положеення про обласну громадську раду з питань запобігання та протидії корупції м. Київ (Пророк А.О.) обговорення проектів інвестицій програм та можливостей одержання грантів за проектами громадських формувань (м. Київ Кубенко А.Я.).

Інформаційне забезпечення громадської ради проводилось в межах загального ресурсу райдержадміністрації.

Громадська рада як і громадянське суспільство загалом, пережили ситуаційно період до Майдану і після. Це зумовило значне переосмислення громадської ради, як колективного суб'єкта громадянського суспільства, в цілому, так і в межах кожної громадської організації. Наша делегація прийняла участь в обласному громадському форумі по прийняттю Меморандуму про громадський мир та порозуміння “Київщина в єдиній Україні”. Громадською радою надані наші пропозиції по формуванню системи громадянського взаємопорозуміння. Суспільна ситуація нестабільності і прямих воєнних дій на Сході держави значно впливають на громадянське суспільство. Ще далі відходить політична складова, як така, що веде громадський рух до конфронтаційних проявів не терпимості. Громадянське суспільство кардинально змінюється, на часі міняється і об'єднання громадських суб'єктів при органах виконавчої влади. Підсумовуючи минулу діяльність нова за складом громадська рада, має враховувати виклики часу і до рівня її управлінських важелів. Підконтрольність має бути основою до взаємодії.

В цілому громадська рада при Білоцерківській райдержадміністрації, Як основний підсумок, була діючим суб'єктом громадянського суспільства в регіоні.

Чого не вдалося зробити: найперше, реального проведення рекомендованих, як важливої форми, громадських експертиз. Зокрема з важливих питань соціально-економічного розвитку територій. Нам так і не вдалось провести економічно-інвестиційний форум розвитку територій району, провести повноцінні громадські експертизи, аналітичні зрізи ефективності прийнятих виконавчою владою рішень, щодо розвитку сільських територій. Принципові положення місцевих референдумів на основі територіальних громад з питань формування статусу робочої сили залишились нашими дотошними пропозиціями на папері.

Як недолік і до цього часу маємо можливості щодо матеріально-технічного, організаційного і інформаційного забезпечення роботи громадської ради.

І, на сам кінець, в 2013-2014 роках наша громадська рада, заявивши про себе, стала перед фактом, що заговорюючи суспільство розмовами про постійні реформи і підвищення ролі громадянського суспільства центральна державна влада стала заручником протестних намірів людей, часто об'єднаних різною, як політичною так і громадянською позицією. Структуроване суспільство політичними партіями, які взаємно борються одне з одним, призводить до того, що рівень розвитку громадянського суспільства знижується.

Те, що в цих умовах у Білоцерківському районі громадська рада заявляє про необхідність бути — це дуже добре.

І я бажаю всім учасникам формування в новому складі успіхів в реальному вирішенні питань партнерської взаємодії з владою в інтересах громадської консолідації Білоцеркіщини на розвиток.

 

Голова громадської ради 2013-2014рр.

О.Ткаленко

 

 

ПОШУК

АнонсиАнонси
ПовідомленняПовідомлення
Прийо громадянПрийо громадян
Банер

Білоцерківська районна молодіжна громадська рада

Горяча_лініяГоряча_лінія
Пенсійна гаряча лініяПенсійна гаряча лінія
За здорове життяЗа здорове життя
УвагаУвага

WebMail