Щодо компенсації на енергоефективні заходи

8 квітня 2015 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова №231 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 24.1 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056», яка спрямована на стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів та встановлення (заміни) котлів, окрім газових.

Прийняття даного документу дозволить запровадити в Україні на національному рівні прозорий механізм стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів відповідно до кращих європейських практик.

Наразі, визначено перелік енергоефективного обладнання та матеріалів, які можна придбати в кредит та отримати компенсацію (30% - для індивідуальних будинків, квартир; 40% - для ОСББ, ЖБК), зокрема для: утеплення фасадів, горищ та фундаментів; модернізації системи освітлення; встановлення енергозберігаючих вікон; встановлення засобів обліку теплової енергії та води; облаштування індивідуальних теплових пунктів; встановлення теплових насосів; встановлення сонячних колекторів; заміни радіаторів опалення тощо, який буде оприлюднено найближчим часом.

На реалізацію механізму стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів у 2015 році планується спрямувати 344 млн. грн. У разі необхідності, в поточному році може бути додатково спрямовано ще 147 млн. грн.

На отримання компенсації можуть розраховувати як фізичні особи - мешканці приватних будинків та квартир, так і організовані об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівільних кооперативів (ЖБК).

Реалізовувати ці ініціативи Державне агенсто з енергоефективності та енергозбереження України планує у співпраці з провідними державними банками: ПАТ АБ «Укргазбанк», «Державний експортно-імпортний банк України» та ПАТ «Державний Ощадбанк України».

Механізм для ОСББ та ЖБК працюватиме за принципом нині діючого механізму компенсації 20% суми кредиту на придбання «негазового» котла.

Запропонований механізм дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів, оптимально розподілити ризики та контроль за цільовим використанням коштів між державою та банками - учасниками програми, мінімізувати втручання держави в оцінку інвестиційних проектів, їх відбір та верифікацію, що нівелюватиме корупційні ризики.

З метою проведення роз’яснювальної роботи в частині економічних, технічних та правових засад участі населення в програмі отримання державної підтримки на впровадження енергоефективних заходів 27 квітня 2015 року Держенергоефективністю було створено Call-центр.

Call-центр з проведення роз’яснювальної роботи в частині економічних, технічних та правових засад участі населення, ОСББ, ЖБК в програмі отримання державної підтримки на впровадження енергоефективних заходів працює з 09:00 до 17:30 (крім вихідних та святкових днів), тел.: 044 292-32-57, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

Енергоефективний калькулятор

В рамках реалізації держаної програми підтримки населення (власників індивідуальних будинків, ОСББ та ЖБК) до впровадження енергоефективних заходів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015
№ 231 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056», Державним агенством з енергоефективності та енергозбереження України розроблено енергоефективний калькулятор (економічний калькулятор встановлення нового котла).

У разі заміни старого котла або встановлення нового за допомогою енергоефективного калькулятора можна зробити орієнтовний розрахунок витрат та термін окупності реалізації такого проекту.

Крім того, розрахунки можуть здійснювати всі, хто скористався або збирається скористатися програмою компенсації тіла кредиту в розмірі 20 % на придбання «негазового» котла.

 

Орієнтовний перелік енергоефективного обладнання та/або матеріалів, які є складовими (комплектуючими) устаткування

та матеріалів, що визначені Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів

щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою Кабінету

Міністрів України від 17 жовтня 2011 року No 1056 (станом на 07.08.15).


 

ІНФОРМАЦІЯ

про заходи щодо енергозбереження та скорочення споживання природного газу підприємствами з виробництва теплової енергії та бюджетними установами району

Житлово-комунальне господарство

В Білоцерківському районі працює лише одне підприємство з виробництва теплової енергії – комунальне підприємство «Виробниче управління житлово-комунального господарства-1» м. Узин, яке надає послуги з централізованого теплопостачання мешканцям, бюджетним установам, організаціям та підприємствам. На балансі підприємства знаходиться 4 котельні. В 2013 році, відповідно до рішення виконавчого комітету Узинської міської від 13.08.2013 № 94, було закрито котельню по вул. Маяковського, яка обслуговувала 2 житлові будинки та переведено квартири на індивідуальне опалення, що дало можливість підприємству (КП “ВУЖКГ-1) заощадити кошти за опалювальний період до 100 тис.грн.

Згідно доручення уряду щодо економії природного газу, виконавчим комітетом Узинської міської ради було прийняте рішення від 03.06.2014 №60 «Про надання згоди на закриття котельні по вул. Річна» та переведення 41-ї квартири (6 житлових будинків) на автономне опалення. Так, в експлуатації залишиться 2 котельні по Куйбишева та Жовтнева.

Одним із заходів по економії енергоресурсів, влітку 2015 року планується переведення котелень м. Узин по вулицях Куйбишева та Жовтнева на опалення твердим паливом до нового опалювального сезону 2015-2016 р.р.

 

Освіта

За останні роки в Білоцерківському районі з метою впровадження енергозберігаючих технологій та з метою зменшення споживання природного газу, було здійснено ряд заходів. Так, з 36 навчальних закладів опалюється:

- централізовано – 3 заклади (м. Узин);

- постачальниками тепла – 10 закладів (ПП «Енергія-сервіс», ТОВ «Теплобуд БЦ», ТОВ«Тепло-Еко-ДАР», КП «Теплоенергобуд», ФОП «Царенко»);

- власними котельнями – 23 заклади, з них:

- на газу – 18 закладів;

- на твердому паливі – 5 закладів.

З метою впровадження енергозберігаючих технологій та зменшення обсягів споживання природного газу, 4 загальноосвітні школи району було переведено на опалення твердим паливом.

Для збереження тепла в приміщеннях проведено утеплення зовнішніх дверей, вікон, евакуаційних виходів, оглядових колодязів та теплопроводів.

Аналіз переходу закладів на альтернативні види палива показав, що це перспективний напрямок роботи. Так, в 2015 році планується переведення ряду закладів освіти на опалення твердим паливом: Іванівське НВК, Макіївське НВО, Пилипчанська ЗОШ, Тарасівське НВК, Трушківська ЗОШ. В Скребишівській ЗОШ, Узинській ЗОШ №5 та Чепиліївському НВК планується заміна старих котлів на більш економні та енергоефективні.

 

Медицина

На даний час є актуальним та найбільш економічно доцільним переведення закладів охорони здоров’я на альтернативні джерела палива.

Станом на 23.04.2015 на території Білоцерківського району знаходиться 46 ФАПів, 15 амбулаторій загальної практики та сімейної медицини, а також Білоцерківська центральна районна лікарня та Узинська районна лікарня, які для опалення своїх приміщень використовують:

  • 35 закладів - газ;

  • 12 закладів - електроенергію;

  • 16 закладів – тверде паливо.

На даний час є актуальним та найбільш економічно доцільним переведення закладів охорони здоров’я на альтернативні джерела палива.

Також, в 2014 році було переведено амбулаторії та ФАПи району на опалення твердим та електроенергією в селах Дрозди, Блощинці, Мала Вільшанка, Василів, Скребиші, Вербове, Глушки, Городище, Мала Сквирка, Чепиліївка.

На 2015 рік було визначено доцільним переведення наступних медичних закладів на опалення твердим паливом: районна лікарня м. Узин (приміщення стаціонару), амбулаторії сіл Іванівка, Макіївка та амбулаторія смт Терезине. Поліклінічне відділення Узинської районної лікарні було вирішено перевести з централізованого опалення КП “ВУЖКГ-1” на опалення твердим паливом, яка опалюватиме також розміщені поряд соціальні установи, що фінансуються з районного бюджету.

Переведення закладів медицини та освіти району дасть змогу зменшити споживання природного газу до 50 %.

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер