Історична довідка

Дата утворення: 1923 рік, 7 березня.

Площа: 1,3 тис.кв.км , 4.6% від території області.

Географічні дані: район розташований в зоні лісостепу, по території району протікають 3 річки: Рось, Раставиця, Кам’янка. Найбільша ріка Рось.

Кордони: Межує - захід: Сквирський, схід: Кагарлицький, Рокитнянський, північ: Фастівський, Васильківський, Обухівський, південь: Володарський, Ставищанський, Таращанський райони.

Адміністративно - територіальні одиниці:

Адміністративно-територіально район поділяється на 1 міську раду, 1 селищну раду та 33 сільських рад, які об'єднують 60 населених пунктів. Адміністративний центр — місто Біла Церква, яке є містом обласного значення та не входить до складу району.

Чисельність населення станом на 1 січня 2016 року – 48,7 тис. осіб,

У тому числі: сільське – 35,6 тис .чол, міське - 13,1 тис .чол.

Національний склад населення району за переписом 2001 року:

  • українці — 95,4%.

  • росіяни — 3,7%.

  • білоруси — 0,3%.

Білоцерківський район – один з найбільших районів Київської області. Як адміністративна одиниця був створений у 1923 році.

Білоцерківщина - це назва землі, чия історія сягає корінням у сиву давнину, нараховуючи понад 5 тисяч років. Як свідчать археологічні знахідки, і донині на територіях багатьох сіл - Мазепинець, Шкарівки, Яблунівки та інших залишились пам’ятки різних епох: городища черняхівської та древньоруської культур, поховання бронзового періоду, стародавній земляний Зміїв вал уздовж Росі, споруджений за наказом Київського князя Ярослава Мудрого. Ціла галерея історичних подій виникає під уважним поглядом у минуле: будівництво на берегах Росі величного оплоту проти монголо-татар – міста Юр’єва (попередня назва м. Біла Церква), підписання Білоцерківської угоди між Богданом Хмельницьким і польською шляхтою під час Визвольної війни 1651-1654 років.

Сторінки героїчної слави Білоцерківщина тісно пов’язані з гайдамацьким рухом - Коліївщиною, рухом декабристів. Саме тут члени Васильківської управи Південного товариства на чолі з П.І.Пестелем обговорювали долю майбутньої держави, розробляли план повстання Чернігівського полку.

В період капіталістичного розвитку Білоцерківщина стає одним з найрозвинутіших сільськогосподарських, промислових, торгівельних осередків Київської губернії.

Певний вплив на соціально-економічний та культурний розвиток краю мали графи Браницькі - володарі білоцерківських земель кінця ХУІІІ - початку XX століття. Жителі району бережуть добру пам’ять про відомих людей, які побували в краї - О.В.Суворов, Т.Г.Шевченко, О. С. Пушкін, Г. Р. Державін, К. Г. Стеценко.

XX століття - надзвичайно насичений подіями відтинок історії, шлях, який пройшли білоцерківці від української революції до незалежності України.

На Білоцерківщині сформувалося військо Директорії, яке відновило Українську Народну Республіку, а через невеликий відрізок часу свою владу встановили більшовики.

Радянська влада - це індустріалізація та колективізація, які не дали обіцяних результатів, голодомор 1932-33 років, коли без війни, від голоду на Білоцерківщині померло близько 20 тисяч жителів. Так, за роки колективізації в Білоцерківському районі було розкуркулено понад 1000 заможних селян. Це далеко не точні дані. За свідченнями очевидців, їх було розкуркулено набагато більше. По Білоцерківському району на «чорну дошку» були занесені такі села: с. Бакали, що виконали річний план хлібозаготівель на 21,6 %, Глибочка — 29,6, Яблунівка — 30, Чупира — 35, Фастівка — 31, Потіївка — 39,5, Поправка — 48,6, Озерна — 38, Коржівка — 42, Чмирівка — 44, Черкас — 41,2, хут. Черкас — 31,8, Фурси — 35,8, Сорокотяги — 44,7, Мала Вільшанка — 34,1, Бикова Гребля — 41,9 %.

Тяжкі випробування лягли на долю жителів району і в роки Великої Вітчизняної війни. 16 липня 1941 року наш край був окупований фашистами. В серпні цього ж року на околиці села Блощинці прийняв криваве хрещення студентський батальйон, в якому був майбутній видатний письменник України Олесь Гончар. Цей страшенний бій описаний ним в романі "Людина і зброя", про подвиг студбатівців нагадує бронзова постать юного червоноармійця з гвинтівкою в руці, встановлена при в'їзді в село на березі річки Красна. Визволена Білоцерківщина на початку січня 1944 року військами 50 і 51 корпусів 40-ої армії Першого Українського фронту під командуванням генерал-майорів, Героїв Радянського Союзу С. Мартиросяна та П. Авдієнка. До складу 50-го корпусу входила Перша окрема Чехословацька бригада під командуванням полковника Людвіка Свободи.

Більше 12 тисяч синів і дочок Білоцерківщини воювали на фронтах Великої Вітчизняної війни, а близько 7 тисяч не повернулися до рідних домівок, вісьмох з них удостоєно високого звання - Героя Радянського Союзу.

Білоцерківщина - це колиска, яка виплекала багатьох видатних людей минулого. Село Мазепинці - батьківщина Гетьмана України Івана Мазепи, тут йому зведено пам’ятник та меморіальний комплекс — Парк козацької слави. У селі Пилипча дитинство провів відомий російський письменник К. Паустовський. Надросся - це життєдайне джерело, з якого черпав свою творчу наснагу І. Нечуй - Левицький. Узинська земля стала першим стартовим майданчиком у житті для льотчика-космонавта, двічі Героя Радянського Союзу Павла Романовича Поповича.

Історія нашої землі несе в собі велику мудрість, мужність і працю тих, кого вона зростила, серед них 21 Герой Соціалістичної Праці. До Золотого фонду району віднесено 86 чоловік. Більше 450 жителів Білоцерківщини відзначені державними нагородами.

Нині  район є одним із високо розвинутих районів Київської області.  Провідна роль в економіці належить сільському господарству та галузям промисловості, пов’язаних з переробкою його продукції. Провідними промисловими підприємствами є: ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат», ТОВ «УкрЮг», ПП «Меблева фабрика «Веста», ТОВ “Візит”, ТОВ "Антонівський м'ясокомбінат". Агропромисловий комплекс налічує 160 підприємств, із них: 38 - господарські товариства, 3 - сільськогосподарсько-виробничі кооперативи, 94- фермерських господарств, 18 приватних підприємств, 5 державних підприємств, 2- інших підприємств. Основні напрями: у рослинництві – вирощування зернових культур, цукрового буряка, у тваринництві – виробництво молока, вирощування худоби і птиці.

Функціонує Узинська музична школа, Центр дозвілля для молоді, 54 закладів культури, 54 бібліотеки.

В районі функціонує 52 заклади освіти, у тому числі16 дошкільних та 36 загальноосвітніх навчальних закладів.

Медичну допомогу мешканцям району надає ЦРЛ, Узинська районна лікарня, 13 лікарських амбулаторій, 46 ФАПів.

Серед спортивно-оздоровчих установ — 4 стадіони, 36 спортивних залів, 2 фізкультурно-оздоровчих центри.

Білоцерківський район має одну із найбільш розгалужених мереж транспортних напрямків і велику кількість населених пунктів. Через район проходить 5 республіканських доріг (протяжність 107 км) з інтенсивністю руху більше 20 тис. автомобілів на добу.

 

Пам'ятки історії Білоцерківського району

  • Пам'ятник Івану Мазепі 1994 р., село Мазепинці

  • Парк козацької слави, село Мазепинці

  • Церква Зішестя Святого Духа 1750 р., село Шкарівка

  • Церква Святої Параскеви - село Олійникова Слобода, 1903 р.

  • Церква Жон Мироносиць - село Сорокотяги, 1893 р.

  • Михайлівська Церква - село Храпачі, 1891 р.

  • Спасо-Преображенська церква - село Сухоліси, 1849 р.

 

Видатні люди у Білоцерківському районі:

1. М.Фурсенко — голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Фурсівський сільський голова.

2. В.Гудзенко — народний депутат України.

3. І.Кудлай — директор ТДВ “Терезине”, на фермах якого впроваджена система доїння “Паралель” та система доїння на роботозованій лінії без втручання персоналу (вільне доїння), депутат Київської обласної ради.

4. М.Войтовик — директор ТОВ “Мрія”, де впроваджена стовідсоткова “No-till-технологія”, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри землеробства БДАУ

5. Д. Барановський — рекордсмен України та країн СНД із марафонського бігу, учасник Олімпійських ігор в Афинах.

6. А.Шитий — мастер спорту міжнародного класу з пауерліфтінгу та жиму лежачи, триразовий чемпіон України, чемпіон Європи, абсолютний чемпіон кубку світу та володар кубку світу.

7. Я.Бондар — призерка чемпіонатів Європи та Універсіади, у збірній України з біатлону з 2012 року.

8. П.Дроздюк — учасник АТО, нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Герб Білоцерківського району Прапор Білоцерківського району

 

 

 

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер