ПРО ДОБРОВІЛЬНУ СПЛАТУ ВНЕСКІВ

НА ЗАГАЛЬНООБОЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ

 

Особи, яким не достає страхового стажу для призначення пенсії, мають право уклас­ти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового дер­жав­ного со­ці­ального стра­хування, відповідно до якого мають бути сплачені внески, що дасть право на зара­ху­ван­ня страхового стажу.

Дане питання врегульоване ст. 12 Закону України «Про загально­обо­в’яз­кове дер­жав­не пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV (далі – Закон 1058) та ст. 10 За­ко­ну України «Про збір та облік єдиного внеску на загально­обо­в’язкове дер­жавне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VI (далі – Закон 2464).

Відповідно до статті 10 Закону 2464:

1. Платниками, які мають право на доб­ровільну сплату ЄСВ, є:

- члени фермерського господарства, особистого селянського господарства;

- особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з ро­бо­то­давцями, та не належать до платників єди­ного внеску, визначених пунк­тами 4 та 5 частини першої статті 4 Закону 2464 (тобто не є фізичними особами - під­при­єм­цями, в тому числі ти­ми, які обрали спрощену систему оподат­ку­ван­ня, осо­бами, які про­вадять незалежну про­фе­сій­ну діяльність, а саме наукову, літе­ра­турну, ар­тис­тич­ну, художню, освітню або викла­даць­ку, а також медичну, юри­дичну практику, в то­­му числі адво­катську, нотаріальну ді­яль­ність, або особами, які провадять ре­лі­гійну (місі­о­нерсь­ку) діяльність, іншу подібну ді­яль­ність та от­ри­мують дохід від цієї ді­яльності), у тому чис­лі іноземці та особи без гро­ма­дянс­тва, які постійно про­жи­ва­ють або пра­цю­ють в Ук­раїні, гро­мадяни України, які пра­цю­ють або постійно про­жи­вають за межами України, як­що інше не встановлено міжнародними до­­говорами, зго­да на обов'язковість яких надана Вер­хов­ною Ра­дою України.

2. Такі особи можуть брати добровільну участь у системі загально­обо­в'яз­ко­вого дер­жав­ного соціального страхування протягом стро­ку, визначеного в договорі про доб­ро­вільну участь у системі загальнообов'язкового дер­­жавного со­ціального стра­хування (далі – Договір), але не менше одного року (крім договорів про од­но­ра­зову сплату).

3. Задля укладання Договору слід подати до органу Державної фіскальної служ­би (тобто до податкової інспекції) за місцем проживання відповідну заяву у встанов­ле­­ному по­ряд­ку та за встановленою формою (орган ДФС, що отримав за­яву про доб­ро­вільну участь у сис­темі за­галь­но­обо­в'язкового державного соці­аль­ного стра­ху­вання, має право пе­ревіряти ви­кладені в заяві ві­домості та ви­ма­гати від особи, яка подала заяву, доку­менти, що під­тверд­жують зазначені ві­домості).

З особою, яка подала заяву про добровільну участь, органом ДФС в строк не піз­ніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається Дого­вір від­по­відно до ти­по­вого договору.

 

4. У Договорі зазначаються назва документа; відомості про особу, які вно­сяться до системи персоніфікованого обліку; строк дії договору; порядок сплати єди­ного внеску та рахунки, на які він має сплачуватися; умови набуття застра­хо­ваною особою права на виплати за загальнообов'язковим дер­жав­ним соціальним стра­ху­ва­н­ням від­по­відно до закону; умови розірвання договору; права та обо­в'язки сторін, відпо­ві­даль­ність сторін за невиконання або неналежне ви­ко­нан­ня умов до­го­вору; інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про доб­ро­вільну участь, що не су­перечать законодавству про загальнообов'язкове дер­жав­не соціальне стра­ху­вання.

Договір набирає чинності з дня його підписання.

5. Договором може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внес­­ку за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов'язковому дер­жав­ному со­ці­аль­ному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен мі­сяць та­кого періоду не може бути мен­шою за мінімальний стра­ховий внесок (розра­хо­ву­ється як добуток мінімальної заробітної плати на ставку ЄСВ 22%) та більшою за суму єдиного внеску, об­чис­ле­ного ви­хо­дячи з максимальної вели­чи­ни бази нараху­ва­н­ня єдиного внеску, встановлених на да­ту ук­ла­дення договору.

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік»

мі­ні­маль­на заробітна плата у 2017 році становить 3200,00 грн. Отже,

мінімальний стра­ховий внесок дорівнює: 3200  22% = 704 грн./місяць.

* * *

За більш детальною інформацією щодо порядку укладання Договору

слід звертатись до Білоцерківської ОДПІ

головного управління ДФС у Київській області

 

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер