ПРО ПЕНСІЙНУ РЕФОРМУ

На засіданні Кабміну 17 травня 2017 року був затверджений проект пенсійної реформи, яку мають запровадити з 1 жовтня 2017 року. Уряд уважає, що її впровадження дасть змогу позбутися "дискримінаційного" характеру нинішньої пенсійної системи, ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду і підвищити розміри виплат.

Пенсія українців залежить від трьох показників: від індивідуального коефіцієнта для обчислення зарплати працівника, страхового стажу та показника середньої заробітної плати в Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. Середня зарплата зростає з кожним роком, тож, щоб подолати несправедливість, пропонується провести осучаснення пенсії. Останнього разу таке осучаснення відбулося в 2008 році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за 2007 рік (1197,91 грн.). За цей час середня зарплата в Україні, яка застосовується при обчисленні пенсії, зросла до 3764,4 грн. або більше, ніж у три рази. Перерахунок пенсій, який пропонує уряд, має ліквідувати цей дисбаланс. Пропонується нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для «старих» і «нових» пенсіонерів. При цьому перерахунок пенсій здійснюватиметься із застосуванням показника вартості одного року страхового стажу, зниженого з 1,35% до 1%.

Одним із позитивних моментів є те, що уряд пропонує з жовтня скасувати 15-відсоткове оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам. Ті, хто працює, зможуть отримували заробітну плату і пенсію в повному обсязі.

Для майбутніх пенсіонерів – підвищення пенсійного віку не планується. Проте встановлюються вимоги до тривалості необхідного страхового стажу, тобто планується збільшити страховий стаж.

За Урядовим проектом реформи пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Але кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на один рік. Таким чином, в 2028 році, аби піти на пенсію у 60 років, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Закон також передбачає право людини взяти участь у добровільному пенсійному страхуванні. Якщо, наприклад, в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років.

У 63 роки пенсія за віком як для чоловіків, так і для жінок призначатиметься при наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на один рік до досягнення в 2028 році 35 років страхового стажу.

Починаючи з 1 січня 2019 року, особам, в яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, в яких відсутній такий стаж, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

Таким чином, якщо в 60 років не вистачатиме необхідного стажу, то доведеться працювати до 63 років. Якщо і після цього стаж менше  15 років, тоді вийти на пенсію людина зможе не раніше 65 років, або ж придбати за гроші необхідну тривалість стажу.

Призначення пенсій за вислугу років буде здійснюватися лише для військовослужбовців.

Реформою передба­чається, що з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та інших категорій.

Також не призначатимуться так звані «спецпенсії», тобто пенсії державним службовцям, науковцям, суддям, прокурорам та інші.

У законопроекті передбачає­ться автоматична норма про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій для захисту від інфляції, при цьому перерахунок буде відбуватися з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи — тобто, якщо буде зростання економіки, то і бюджет буде наповнюватися краще.

Передбачене на 2017 рік друге підвищення соціальних стандартів на 5% пропонується з 1 жовтня. Мінімальна пенсія у такому випадку становитиме 1373 грн. Підвищення пенсій торкнеться 9 млн пенсіонерів.

Але це лише пропозиції, викладені в законопроекті. Якою буде пенсійна реформа, які конкретні зміни вона передбачає, можна буде говорити, коментувати після остаточного ухвалення закону.

 

 

ПРО ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ З 1 ТРАВНЯ 2017 РОКУ

З 1 травня 2017 року відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшується з 1 247 грн. до 1 312 грн.

У зв’язку з цим з 1 травня органи Пенсійного фонду провели перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від рівня прожиткового мінімуму.

Пенсії наразі зросли не для всіх, оскільки це лише один з етапів підвищення пенсій.

Тож, які категорії пенсіонерів отримають більшу пенсію?

З 1 травня зростає мінімальний розмір пенсії за віком (за наявності повного стажу), призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, надбавки до пенсій непрацюючим пенсіонерам за понаднормовий стаж, що обчислені відповідно до розміру прожиткового мінімуму.

Також підвищується мінімальна пенсія за віком шахтарям (непрацюючим пенсіонерам), на яких поширюється чинність Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”.

Зростають мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни, учасникам бойових дій та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Підвищуються мінімальні розміри пенсій, обчислених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”; надбавки, підвищення та інші виплати, розмір яких обчислюється відповідно до розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, надбавки до пенсії донорам, розміри пенсій за особливі заслуги перед Україною).

З 1 травня, враховуючи  розмір прожиткового мінімуму  —  1312 грн. для осіб, які втратили працездатність, проводиться перерахунок щомісячної адресної допомоги. Тобто, з 1 травня перераховані також виплати:

  • за віком/за вислугу років при повному стажі, якщо в даних про інвалідність наявна інформація про  1,2 або 3 групу інвалідності;

  • по втраті годувальника;

  • по інвалідності для інвалідів 1,2, та 3 груп;

  • соціальні пенсії для інвалідів 1,2 та 3 групи;

  • виплати дітям-інвалідам;

  • за віком/за вислугу років при неповному стажі роботи, якщо в даних про інвалідність наявна інформація про 1,2 або 3 групу інвалідності.

Якщо розмір пенсії особи, яка має повний стаж, не досягає мінімального розміру пенсії, пенсія встановлюється на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність

Якщо страховий стаж неповний, то розмір пенсії також визначають пропорційно до стажу, враховуючи прожитковий мінімум.

Якщо непрацюючий пенсіонер має більше страхового стажу, до  пенсії встановлюється доплата за понаднормовий стаж. При цьому, мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Слід зауважити, що перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормовий стаж стосується лише непрацюючих осіб. Такий перерахунок працюючим пенсіонерам не проводиться ( відповідно до ч. 3 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Кого першотравневе підвищення не торкнеться?

З 1 травня 2017 року пенсія не зміниться для всіх працюючих пенсіонерів, а також для громадян, у яких в складі пенсійної виплати є індексація та щомісячна державна адресна допомога, передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 256, до суми 949 грн.

Якщо пенсія по втраті годувальника призначена на двох та більше утриманців, і один з них працює, то розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28, не перераховується.

З 1 травня припиняється виплата фіксованої індексації , якщо підвищення розміру пенсії без врахування фіксованої індексації більше або дорівнює сумі фіксованої індексації. Розмір фіксованої індексації зменшується, якщо підвищення розміру пенсії без врахування фіксованої індексації менше суми фіксованої індексації,на суму підвищення пенсії.

Виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.05.20171312,00 грн. перерахунок не проводиться:

  • підвищення дітям війни відповідно до Закону України "Про соціальний захист дітей війни";

  • додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

  • підвищення особам, яким виповнилося 100 років і більше відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №908;

  • щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку з закриттям Чорнобильської АЕС .

 

Ш А Н О В Н І    М Е Ш К А Н Ц І
міста Біла Церква, Білоцерківського, Таращанського та Рокитнянського районів Київської області
 

ПОВІДОМЛЯЄМО!

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» від 21.12.2016 № 988 утворено територіальний орган Пенсійного фонду України Білоцерківське об’єднане управління Пенсійного фонду України Київської області  шляхом злиття управлінь Пенсійного фонду України у Білоцерківському районі,  місті Біла Церква, Рокитянському та  Таращанському районах за адресою м. Біла Церква, Київська область,вул. Ярослава Мудрого, 209117  

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Для зручності відвідувачів працюють громадські приймальніБілоцерківського об’єднаного управління Пенсійного фонду УкраїниКиївської області           1. Місто Біла Церква, вул. Фастівська, 23 (кабінет № 306),     «гаряча» телефонна лінія 045-63-4-69-62
2. Місто Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 2 (кабінет № 102), «гаряча» телефонна лінія 045-63-5-30-04
3. Місто Узин, Білоцерківський район, вул. Котляревського, 16, А (кабінет № 4), «гаряча» телефонна лінія 045-63-2-24-57
4. Місто Тараща, Таращанський район, вул. Софіївська, 3 (кабінет №1)  «гаряча» телефонна лінія 045-66-5-11-44
5. смт. Рокитне, Рокитнянський район, вул. Першотравнева, 6 (кабінет № 39 ) «гаряча» телефонна лінія 045-62-5-18-61

Адміністрація Білоцерківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області

 

ПРО ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ,

ЩО СТОСУЮТЬСЯ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 Інформуємо про те, що в зв’язку з набранням чинності з 01 січня 2017 року ряду за­ко­нів України, відбулись певні зміни в пенсійному забезпеченні.

Так, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 №1801-VIII передбачено поступове зростання прожиткового мінімуму, зокрема:

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили пра­цездатність, становить: з 01.01.2017 – 1247,00 грн.; з 01.05.2017 – 1312,00 грн.; з 01.12.2017  1373,00 грн. Від­по­від­но по визначених періодах до вказаного рів­ня зростатиме і мі­ні­­маль­на пен­сія.

Слід зазначити, що у 2017 році залишається чинною норма закону, якою визначено, що працюючим пенсіонерам, розмір пенсії яких перевищує 150% розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2017 > 1870,50 грн. (1247150%); з 01.05.2017 > 1968,00 грн. (1312150%); з 01.12.2017 > 2059,50 грн. (1373150%)), пенсія ви­пла­чувати­меть­­ся у розмірі 85% при­значених сум, але не менше 150% прожиткового мі­ні­му­му для осіб, які втратили пра­­це­здат­ність.

До кінця 2017 року максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, під­ви­щень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Ук­ра­ї­ною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до над­бавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не мо­же пе­ревищувати 10740 грн. При цьому, пенсії, які були призначені раніше у розмірі, що пе­­ре­ви­щує вказану суму, ви­пла­чуються повністю.

Залишаються чинними норми закону, що передбачають утримання податку на до­хо­ди фізичних осіб та військового збору з пенсій/що­мі­сяч­­ного довічного грошового ут­ри­ма­н­ня, якщо їх розмір перевищує десять розмірів про­­жит­ко­­вого мінімуму для осіб, які втра­­тили працездатність (у розрахунку на місяць), вста­­нов­ле­но­­го на 1 січня звітного по­дат­ко­вого року, – у частині такого перевищення. Базою опо­дат­ку­ва­ння у 2017 році є різ­ниця, на яку місячний розмір пенсії перевищує 12470 грн. Ставка податку на доходи фі­зич­ний осіб – 18%, війсь­ко­вого збору – 1,5% бази опо­даткування.

Для прикладу:

  • розмір пенсії = 13000,00 грн.

  • база оподаткування = 13000,00 – 12470,00 = 530,00 грн.;

  • розмір ПДФО = 53018% = 95,40 грн.;

  • розмір ВЗ = 5301,5% = 7,95 грн.;

  • сума пенсії до виплати = 13000,00 – 95,40 – 7,95 = 12896,65 грн.

Коло осіб, яким надаються пільги щодо справ­ляння податку, залишилося незмінним.

Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць ста­но­вить: з 01.01.2017 – 1544,00 грн.; з 01.05.2017  1624,00 грн.; з 01.12.2017  1700,00 грн. Це важ­ливо знати особам, які одержують надбавку в розмірі 10% за­зна­че­но­го мі­ні­­муму, вста­нов­лену від­по­від­но до Зако­ну Украї­ни «Про донорство кро­ві та її ком­по­нен­тів».

Прожитковий мінімум для працездатних осіб становить: з 01.01.2017 – 1600,00 грн.; з 01.05.2017 – 1684,00 грн.; з 01.12.2017 – 1762,00 грн.

Від­по­відно, максимальна величина бази нарахування єдиного внеску (двад­цять п’я­ть розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку на­ра­хо­вується єдиний внесок) дорівнює: з 01.01.2017 – 40000,00 грн. (160025); з 01.05.2017 – 42100,00 грн. (168425); з 01.12.2017 – 44050,00 грн. (176225).

Мінімальна заробітна плата у 2017 році: у місячному розмірі з 01 січня – 3200,00 грн.; у погодинному розмірі з 01 січня – 19,34 грн.

Вкотре наголошуємо страхувальникам, що у випадках, коли ваші застраховані особи одер­­жу­ва­тимуть заробітну плату меншу, ніж 3200,00 грн., вони не зможуть в повному обсязі зарахувати пе­ріоди роботи до страхового стажу. Ува­­гу ж застрахованих осіб звертаємо на те, що страхувальник, який виплачує вам заробітну плату «в конверті», порушує ва­ші права на належне пенсійне забезпечення.

Статтею 265 Кодексу законів про працю України (із змінами, внесеними Законом Ук­ра­їни «Про внесення змін до деяких зако­но­дав­чих актів України» від 06.12.2016 №1774-VIII (далі – Закон 1774)) пе­ред­бачена відповідальність посадових осіб органів державної влади та органів місцевого са­моврядування, підприємств, установ та організацій, винних у по­ру­ше­нні законодавства про працю, а саме в разі:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (ви­на­городи) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне со­ці­альне страхування та податків;

  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;

  • недопущення представників контролюючих органів до проведення перевірки з пи­тань додержання законодавства про пра­­­цю, створення перешкод у її проведенні;

За ці та інші порушення передбачені штрафи від 3-кратного розміру мінімальної за­ро­біт­ної пла­ти до 100-­крат­ного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої за­ко­ном на мо­мент ви­явлення по­рушення.

Зі збільшенням розміру мінімальної зарплати зростає мінімальний розмір єдиного внес­­ку на загальнообов’язкове дер­­жав­­не соціальне страхування (далі – ЄСВ), який роз­раховується як добуток мінімальної за­­ро­біт­ної плати та ставки ЄСВ: 3200,00 грн.22% = 704,00 грн.

Це важливо знати в першу чергу фізичним особам - підприємцям, які сплачують ЄСВ за самих себе і, як правило, у мінімальному розмірі.

Зазнали змін порядки виплати пенсій працюючим пенсіонерам окремих катего­рій.

Так, згідно Закону 1774 виплата пенсії особам, пра­цю­ю­чим на посадах судових екс­пер­тів, службовцям Національного банку у період роботи у Національному банку, на посаді по­міч­ника-консультанта народного депутата України (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), в органах міс­цевого са­моврядування посадовими особами місцевого самоврядування (крім інва­лі­дів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального за­хис­ту», та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ве­те­ранів військової служ­би, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів На­ці­ональної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист») здійснюється у такому пор­ядку: пенсії, призначені від­по­відно до за­ко­нодавства Ук­ра­ї­ни, розмір яких перевищує 150% прожиткового мінімуму, вста­нов­леного для осіб, які втратили працездатність, ви­пла­чу­ються в розмірі 85% призначеного розміру, але не мен­ше 150% прожиткового мінімуму, вста­нов­ле­ного для осіб, які втратили пра­­це­здат­ність.

Виплата пенсій, призначених особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ве­те­ра­нів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», відповідно до за­ко­нів України «Про державну службу» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з війсь­ко­­вої служби, та деяких інших осіб» в період роботи на посадах державної служби, ви­зна­че­них Законом України від 10.12.2015 №889-VIII «Про державну службу», а також на по­са­дах та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про су­до­уст­рій і ста­тус суд­дів», а також виплата пенсії іншим особам, яким пенсія призначена згідно за­ко­но­давс­тва, у період служби в органах місцевого самоврядування здійснюється в повному обсязі.

Особливий порядок виплати пенсії у 2017 році не застосовується до осіб, які про­хо­дять військову службу або перебувають на посадах у Національній поліції України.

При визначенні розміру допомоги на поховання у разі смерті одержувача пенсії, при­зна­ченої відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з війсь­кової служби, та деяких інших осіб» застосовується розмір мінімальної заробітної плати 1600 грн. Таким чином, мінімальний розмір допомоги на поховання відповідно до статті 61 за­значеного Закону складає 8000,00 грн. (1600,005).

Насамкінець слід сказати, що завданням Пенсійного фонду України та його те­ри­то­рі­альних органів є виконання за­ко­нів України та дотримання прав громадян.

Управління Пенсійного фонду України у Білоцерківському районі при нагоді за­свід­­чує свою повагу до всіх учасників системи загальнообов’язкового державного пен­сій­но­го стра­­хування та висловлює готовність надалі працювати на благо людей та розвиток дер­жа­ви.

 

С. В. Пилипенко,

перший заступник

начальника управління

 

ПРО ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ШАХТАРІВ ТА ЧЛЕНІВ ЇХНІХ СІМЕЙ

Інформуємо про набрання чинності з 01 січня 2017 року Закону України «Про вне­сен­ня зміни до статті 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» що­до працівників калієво-магнієвих та озокеритних копалень» від 31.03.2016 №1066-VIII.

Відтепер, відповідно до статті 1 Закону України «Про підвищення престижності шах­тарсь­кої пра­ці» від 02.09.2008 №345-VI (далі – Закон 345) працівники, які видобувають вугілля, за­ліз­ну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві, уранові, МАГ­НІ­ЄВІ (СОЛІ КА­ЛІ­Є­ВО-МАГНІЄВІ ТА СОЛІ МАГНІЄВІ) ТА ОЗОКЕРИТНІ РУДИ, працівники шах­то­бу­дів­них під­при­ємств, які зай­няті на підземних роботах повний робо­чий день, та працівники держав­них воєнізованих ава­рійно-рятувальних служб (фор­му­вань) у вугільній про­мис­ло­вості (за Списком №1 ви­роб­ництв, ро­біт, професій, посад і по­каз­ників на підземних ро­бо­тах, на ро­ботах з особливо шкід­ли­вими і особливо важкими умо­вами праці, зайнятість в яких пов­ний робочий день дає право на пен­сію за віком на пільгових умовах, затвердженим Ка­бі­не­том Міністрів України (далі – Список №1)) та члени їхніх сі­мей мають право на піль­гове пен­сійне забез­пе­чен­ня.

Відповідно до статті 8 Закону 345 (а також абзацу 3 частини 1 статті 28 Закону Ук­раїни «Про за­галь­нообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV (далі – Закон 1058)) мінімальний розмір пенсії шахтарям, які від­пра­цю­вали на підземних ро­бо­тах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за Спис­ком №1, вста­нов­лю­єть­ся незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків се­редньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового міні­му­му, встановленого для осіб, які втратили пра­це­здат­ність. Враховуючи динаміку розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втра­ти­ли працездатність, відповідно до Закону України «Про державний бюд­жет Ук­раїни на 2017 рік», мінімальна пенсія шахтаря становить (ста­но­витиме): з 01.01.20173741,00 грн., з 01.05.20173936,00 грн., з 01.12.20174119,00 грн.

Ті ж самі норми поширюються на шахтарів, пенсія яким була призначена до на­бран­ня чинності Законом 345 (частина 2 статті 10. Прикінцеві положення).

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону 345 членам сімей шахтарів, смерть яких на­стала внаслідок нещасного випадку на ви­роб­ництві або професійного захворювання, до пен­сії у зв'язку із втратою годувальника на кож­ного непрацездатного члена сім'ї вста­нов­лю­ється доплата в розмірі прожиткового мі­ні­му­му, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність (у 2017 році відповідно до показників Державного бюджету: з 01.01.20171247,00 грн.; з 01.05.20171312,00 грн.; з 01.12.20171373,00 грн.).

З огляду на зазначене повідомляємо, що, у разі наявності в пенсійній справі пен­сі­о­­не­рів документів, що під­тверд­жують період роботи на видобуванні магнієвих (солей ка­лі­єво-маг­­ніє­вих та солей маг­ні­євих) та озокеритних руд, з 01 січня 2017 року таким осо­бам бу­де вста­нов­ле­но розмір пенсії відповідно до статті 8 Закону 345 та абзацу 3 час­ти­ни 1 стат­ті 28 Закону 1058 (з урахуванням факту роботи особи).

У разі надання пенсіонером додаткових документів, які підтверджують стаж ро­бо­ти, що дає право на пен­сію за віком на пільгових умовах, буде проведений перерахунок пен­сії з урахуванням строків, визначених статтею 45 Закону 1058.

За більш детальною інформацією (в тому числі щодо переліку документів, які слід подавати) просимо звертатись: за телефонами управління: (04563) 5-55-04, 5-30-04, 2-24-57; а також через web-портал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua).

 

С. В. Пилипенко,

перший заступник

начальника управління

 

Інформація для внутрішньо переміщених осіб

Куди необхідно звертатися пенсіонерам, які переселилися з Донецької та Луганської областей для продовження виплати пенсії за місцем фактичного перебування (проживання) та які для цього документи необхідно надати?

Перше, що необхідно зробити, стати на облік як внутрішньо переміщена особа в місцевому управлінні соціального захисту населення за місцем перебування та отримати відповідну довідку.

Друге - після отримання довідки для продовження виплати пенсії за новим місцем проживання, необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер зареєстрований як внутрішньо переміщена особа та фактично перебуває(проживає).

До органу Пенсійного фонду України внутрішньо переміщена особа має надати заяву про запит пенсійної справи та довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу пенсіонера (паспорта, пенсійного посвідчення), а також копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності) та заява про перерахування пенсії на рахунок в АТ «Ощадбанк».

Орган Пенсійного фонду України складає та направляє до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення списки осіб, які звернулись за призначенням (відновленням) пенсій для розгляду на Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворених районними, районними у мм. Києві і Севастополі держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

Орган Пенсійного фонду України призначає (відновлює) пенсію тільки на підставі рішення Комісії.

 

Якщо пенсіонер з 2014 року отримував пенсію на підконтрольній території, чи потрібно йому надати до управлінняПенсійного фонду довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи?

Такому пенсіонеру виплата пенсії проводилась до 01.02.2015 без надання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для поновлення виплати пенсії, припиненої з 01.02.2015 у зв’язку з відсутністю реєстрації як внутрішньо переміщена особа, пенсіонер має обов’язково звернутись до територіального органу соціального захисту населення та отримати довідку про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509.

 

Як здійснюється виплата пенсій після прийняття рішення про їх відновлення або призначення ? 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.2015 № 615, уповноваженим банком, що здійснює виплату пенсій, призначених внутрішньо переміщеним особам, є АТ «Ощадбанк». Виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам здійснюється шляхом зарахування коштів на платіжну картку Ощадбанку, що видається пенсіонеру за умови надання ним відповідного пакету документів, в тому тчислі, що підтверджують особу та її статус, до відділення Ощадбанку за місцем реєстрації.

Внутрішньо переміщеним особам, які отримують пенсії через підприємства поштового зв’язку або установи інших банків, необхідно відкрити рахунок для виплати пенсії в АТ «Ощадбанк» та надати до органу Пенсійного фонду, де вони знаходяться на обліку, заяву про зарахування пенсії на цей рахунок.

Таку заяву можливо залишити у банку, співробітники якого передадуть її до органу Фонду.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2016 № 167 для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати їм соціальних виплат здійснюється емісія платіжних карток із зазначеннямна них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Для одержувачів пенсій така картка одночасно є пенсійним посвідченням.

Для оформлення платіжної картки, яка є пенсійним посвідченням, внутрішньо переміщеній особі слід звернутись до управління Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку із документами, що посвідчують особу, довідкою про взяття на обліку внутрішньопереміщеної особи, фотокарткою та засвідчити в органі Фонду відповідну заяву.

 

Чи можливе переведення виплати пенсії на підконтрольну територію за зверненням родичів пенсіонера або за довіреністю? 

Ні, заява про запит пенсійної справи за новим місцем проживання подається пенсіонером особисто до органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації).

Це передбачено пунктом 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846.

 

Який порядок виплати допомоги на поховання пенсіонерів, які перебували на обліку в управліннях Пенсійного фондуУкраїни на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції?

Якщо померлий пенсіонер на час смерті не перебував на обліку в управлінні Пенсійного фонду України на підконтрольній території, виплату допомоги на поховання та недоотриманої пенсії померлого здійснює управління Пенсійного фонду України на території, контрольованій українською владою, до якого звернулися особи, які мають право на отримання таких виплат відповідно до законодавства.

До заяви про виплату допомоги на поховання необхідно надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть, виданий територіальним органом Міністерства юстиції України у порядку, визначеному чинним законодавством щодо проведення державної реєстрації смерті, а також документи, що підтверджують статус заявника.

 

Як підтвердити переселенцям факт звільнення з роботи для виплати пенсії в повному об’ємі.

Особи, які переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, не завжди мають можливість надати трудову книжку з записами про звільнення з роботи у період проведення антитерористичної операції.

Для зазначених осіб статус «непрацюючий» можливо визначити на підставі особистої заяви довільної форми із зазначенням дати, з якої особа не працює, та пояснення обставин, у зв’язку з якими не може внести запис в трудову книжку чи надати оригінал трудової книжки. Орган Пенсійного фонду України перевіряє індивідуальні відомості про застраховану особу щодо наявності інформації про сплату страхових внесків, відсутність в Державному єдиному реєстрі інформації про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця.

У разі виявлення в подальшому факту роботи особи або інформації про іншу дату звільнення з роботи, утримання надміру виплачених сум пенсії вирішується відповідно до статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

 

ПРО ЗМІНИ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ ВИПЛАТИ ПЕНСІЙ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

17 березня 2016 року набрали чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів України Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особа від 05.11.2014 №637, затверджені постановою Кабміну від 14.03.2016 №167.

Згідно цих змін, призначення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам здійснюються за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою Кабміну від 01.10.2014 №509. При цьому, виплата (продовження виплати) пенсій, що призначені зазначеним особам, здійснюється виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України (далі – Ощадбанк). Такі виплати можуть здійснюватися за бажанням особи з доставкою додому, з компенсацією витрат за надання таких послуг, передбачених укладеним відповідно до пункту 3 цієї постанови тристороннім договором.

Усі пенсії, призначені внутрішньо переміщеним особам з 01 травня 2016 року, уже спрямовуються на виплату виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв Ощадбанку.

А з 01 липня 2016 року, усі без виключення, в тому числі призначені раніше, пенсії внутрішньо переміщеним особам, будуть виплачуватись лише через рахунки та мережу установ і пристроїв Ощадбанку. Відповідно для одержання пенсій, особам, які обслуговуються в інших банківських установах чи підприємствах поштового зв’язку, необхідно терміново відкрити рахунки в Ощадбанку.

Для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати їм пенсій здійснюється емісія платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. За виготовленням такої картки необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду за місцем отримання пенсії щоб подати заяву на виготовлення електронного пенсійного посвідчення. При собі мати паспорт, ідентифікаційний номер, кольорове фото розміром 60 х 40 мм.

Строк дії карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, встановлюється до трьох років за умови проходження фізичної ідентифікації клієнта в установах Ощадбанку перші 2 рази кожні шість місяців, у подальшому – кожні 12 місяців. Після завершення строку дії картки вона перевипускається за рахунок Ощадбанку.

За відсутності проходження фізичної ідентифікації одержувачів пенсій Ощадбанк зупиняє видаткові операції за поточним рахунком до моменту звернення клієнта та щомісяця повідомляє Мінфіну.

Зазначені виплати припиняються з місяця, наступного за тим, у якому завершився строк дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. У разі продовження строку дії довідки зазначені виплати поновлюються з дати припинення їх виплати.

01.06.2016          Управління ПФУ у Білоцерківському районі

 

Про пенсійне забезпечення осіб, які стали інвалідами внаслідок

поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я,

одержаних під час участі в Революції Гідності

Відповідно до пункту 10 частини 2 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (далі – Революція Гідності), та які звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, належать до інвалідів війни.

На підставі виписок з актів огляду МСЕК, в яких зазначено причину інвалідності “Поранення, каліцтво, контузія чи інші ушкодження здоров’я, одержані під час участі у Революції Гідності”, призначення пенсій зазначеним особам за наявності необхідного страхового стажу здійснюється згідно Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон).

Надання додаткових документів, які підтверджують зв’язок інвалідності з пораненням, каліцтвом, контузією чи іншим ушкодженням здоров’я, одержаними під час участі у Революції Гідності, чинним законодавством не передбачено.

Пенсія по інвалідності, обчислюється в розмірах, визначених Законом, при цьому до пенсії встановлюються виплати, передбачені для інвалідів війни (підвищення, цільова грошова допомога). Мінімальна пенсійна виплата встановлюється в розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 №656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій”:

для І групи інвалідності – 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (або: на сьогодні 3060,90 грн., з 01.05.2016 – 3220,50 грн., з 01.12.2016 – 3442,80 грн.);

для ІІ групи – 255% (на сьогодні 2738,70 грн., з 01.05.2016 – 2881,50 грн., з 01.12.2016 – 3080,40 грн.);

для ІІІ групи – 225% (на сьогодні 2416,50 грн., з 01.05.2016 – 2542,50 грн., з 01.12.2016 – 2718,00 грн.).

Що стосується строків призначення пенсій, то вони визначаються згідно статті 45 Закону (а саме, у разі звернення щодо призначення пенсії протягом трьох місяців з дати встановлення інвалідності – пенсія призначається з моменту встановлення інвалідності, при зверненні після завершення трьох місяців з дати встановлення інвалідності – пенсія призначається з дати такого звернення). У випадку, коли мала місце зміна причини інвалідності (із загального захворювання на поранення, каліцтво, контузію чи інші ушкодження здоров’я, одержані під час участі у Революції Гідності), після надходження довідки МСЕК мінімальна пенсійна виплата, як інваліду війни, встановлюється з дати, з якої змінено причину інвалідності, в тому числі, коли МСЕК робить залік за період до дати огляду.

 

ПРО ОПИТУВАННЯ ПЕНСІОНЕРІВ

З метою встановлення належного контролю за своєчасністю та повнотою виплати пенсій поштовими відділеннями Білоцерківського району управління Пенсійного фонду у Білоцерківському районі проводить опитування пенсіонерів з даного приводу.

У разі, якщо Ви невчасно чи не в повному обсязі одержали свою пенсію, телефонуйте на “гарячі” телефонні лінії управління: (04563) 5-55-04 (у місті Білій Церкві) та 2-24-57 (у місті Узині).

Працівники управління завжди готові допомогти Вам у вирішенні Ваших проблем, пов’язаних із пенсійним забезпеченням.

 

 

ПРО ВИПЛАТУ ДОПОМОГИ НА ПОХОВАННЯ

Відповідно до статті 53 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Згідно статті 61 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі тримісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті, але не менше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Для отримання допомоги на поховання до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються:

  • заява про виплату допомоги на поховання;

  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання (або довідка для отримання допомоги на поховання);

  • паспорт заявника;

  • документ, підтверджуючий здійснення поховання (у разі наявності).

Витяг видається після державної реєстрації смерті відділом державної реєстрації актів цивільного стану.

У разі державної реєстрації смерті виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради може видаватись довідка для отримання допомоги на поховання.

У разі переїзду одержувача пенсії на нове місце проживання в межах України, і надходження пенсійної справи (у паперовому та електронному вигляді), до територіального управління за новим місцем проживання пенсіонера, допомогу на поховання пенсіонерів виплачує управління Пенсійного фонду України за новим місцем проживання померлого пенсіонера, в тому числі і у випадках, коли смерть настала у період виплати пенсії за попереднім місцем проживання померлої особи.

Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання здійснено за рахунок держави або померла особа перебувала на державному утриманні (крім випадків коли поховання здійснюється членами сім’ї або іншою особою).

У разі реєстрації смерті компетентними органами іноземної держави, законодавством яких не передбачена видача зазначених довідок, замість довідки про смерть надається свідоцтво про смерть або інший документ, легалізовані в консульській установі.

Згідно статті 52 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Для оформлення недоотриманої пенсії необхідно звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом 6-ти місяців з дня виникнення обставин та надати до органу Пенсійного фонду заяву, документи, які засвідчують родинні відносини з померлим пенсіонером та у разі необхідності, довідку про ведення спільного господарства.

У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання суми пенсії, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

У разі відсутності членів сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день смерті або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини і виплачується спадкоємцям.

Документом, що підтверджує статус спадкоємця, є свідоцтво про право на спадщину. Зазначені свідоцтва видаються спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Якщо спадщину прийняли кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному із них із зазначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Виплату недоотриманої пенсії в такому разі необхідно провадити з урахуванням частки заявника у спадщині. Термін звернення за недоотриманою пенсією, яка увійшла до складу спадщини не обмежений.

Будь-яку консультацію з вищевказаних питань можна отримати по телефону «гарячої лінії» Пенсійного фонду у Білоцерківському районі 5-55-04 та м. Узин 32-24-57.


ПРО ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСІБ ЗА УГОДОЮ

МІЖ УКРАЇНОЮ ТА РЕСПУБЛІКОЮ ПОЛЬЩА ПРО СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Із 1 січня 2014 року набув чинності ще один міжнародний договір, який регулюватиме взаємні відносини між Україною та Польщею у сфері соціального забезпечення – Угода між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення.

Угода базується на пропорційному принципі, за яким право на пенсію визначають виходячи із сумарного стажу, набутого на території обох сторін, і кожна держава при цьому зобов’язується призначати і виплачувати пенсію за стаж, набутий на її території.

Відповідно до Угоди виплата пенсій та допомоги на поховання здійснюватиметься безпосередньо правомочним особами, які проживають на території іншої Договірної Сторони, у національній валюті своєї держави, а в разі відсутності конвертації цієї валюти – в іншій вільноконвертованій валюті.

Українська сторона здійснюватиме переказ зазначених виплат у Польщу на особисті банківські рахунки осіб у євро.

Для співпраці під час реалізації положень Угоди Пенсійним фондом України та Установою соціального страхування Республіки Польща розроблено бланки двомовних формулярів зв’язку щодо пенсійного забезпечення.

 

ПРО ПЕНСІЇ ЗА ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ

Згідно Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров'я, фізичної культури і спорту тощо, передбачено встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною.

Відповідно до статті 1 Закону пенсії за особливі заслуги перед Україною (далі – пенсії за особливі заслуги) встановлюються громадянам України:

  • Героям України, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, особам, нагородженим орденом Леніна, орденом Слави трьох ступенів, орденом Трудової Слави трьох ступенів, чотирма і більше медалями “За відвагу”, чотирма і більше орденами України та колишнього Союзу РСР, пов­ним кавалерам ордена “За службу Родине в Вооруженных Силах СССР”, особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР “народний”;
  • ветеранам війни, нагородженим за бойові дії орденом, медаллю “За відвагу” або медаллю Ушакова, незалежно від часу нагородження;
  • видатним спортсменам – переможцям Олімпійських та Паралімпійських ігор, Всесвітніх ігор глухих, чемпіонам і рекордсменам світу та Європи;
  • космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно-випробувальних екіпажів літаків;
  • народним депутатам України, депутатам колишніх Союзу РСР та Української РСР, членам Кабінету Міністрів України та Уряду колишньої Української РСР;
  • особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР "заслужений", державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагородженим одним із орденів України або колишнього Союзу РСР, Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, а також особам, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного чи республіканського значення;
  • депутатам – всього чотирьох і більше скликань Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, районних, районних у містах, міських рад міст обласного значення в Україні та в колишній Українській РСР;
  • матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

 

    Відповідно до статті 2 особам, зазначеним у пунктах 1, 3-5 статті 1 цього Закону, пенсії за особливі заслуги встановлюються Пенсійним фондом України.

    Особам, зазначеним у пунктах 2, 6-8 статті 1 цього Закону, пенсії за особливі заслуги встановлюються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері пенсійного забезпечення, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

    Органи виконавчої влади, зазначені у частинах першій та другій цієї статті, здійснюють підготовку документів для встановлення пенсій за особливі заслуги.

    Пенсійний фонд України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим розглядають скарги щодо відмови в установленні пенсій за особливі заслуги відповідно органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері пенсійного забезпечення, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

    Пенсію за особливі заслуги перед Україною встановлюють як надбавку до розміру пенсії (за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника, за вислугу років), на яку особа має право згідно із законом, у відсотках від прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, незалежно від розміру пенсії. Розмір надбавки визначається залежно від заслуг особи:

    • від 35 до 40 відсотків - особам, зазначеним у пунктах 1 і 8 статті 1 цього Закону;

    • від 25 до 35 відсотків - особам, зазначеним у пунктах 2-5 статті 1 цього Закону;

    • від 20 до 25 відсотків - особам, зазначеним у пунктах 6 і 7 статті 1 цього Закону.

    Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважають день прийняття заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами. У разі коли до заяви додано не всі належні документи, орган Пенсійного фонду повідомляє заявнику, які документи необхідно подати додатково. Якщо такі документи буде подано не пізніше як через три місяці з дня повідомлення про необхідність їх подання, то днем звернення щодо встановлення пенсії за особливі заслуги вважають день прийому заяви про встановлення такої пенсії.

    Окрім того, в разі смерті особи, що мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1 Закону, непрацездатні члени сім’ї померлого, зазначені в статті 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а саме:

    • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;

    • діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;

    • діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (зокрема в період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом в інший навчальний заклад або в період між завершенням навчання за одним кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотири місяці), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

    • чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років, мають право на встановлення надбавки до пенсії.

    Надбавку встановлюють в таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім’ї – 70%, двох і більше – 90% від надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.

    4 квітня 2013 року Верховною Радою України прийнято Закон №170-VII “Про внесення зміни до статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей”. Зміни набирають чинності з 1 січня 2014 року.

    Відповідно до п. 8 статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” в редакції, що була чинною до 01.01.2014, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються матерям, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

    Відповідно до внесених змін із 1 січня 2014 року, якщо в разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батькові. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому зако­ном порядку.

    Слушно зауважити, що багатодітні батьки, яким призначено дострокову пенсію за віком згідно з абзацом 5 п. 3 розділу XV Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, мають право на призначення пенсії за особливі заслуги.

    Для порушення клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною, таким батькам необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем одержання пенсії з заявою та відповідними документами, а саме:

    • копією паспорта;

    • свідоцтвами про народження всіх дітей;

    • документами, що підтверджують факт смерті матері або позбавлення її батьківських прав;

    • довідкою з сільської (міської) ради про те, що батько виховав до шестирічного віку дітей;

    • копією трудової книжки.

    Варто зазначити, що в разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, органи, що виплачують пенсії, здійснюють перерахунок надбавки, виходячи із цього прожиткового мінімуму, з урахуванням встановленого відповідними комісіями відсотка надбавки. Перерахунок здійснюють із дати, з якої встановлено новий розмір прожиткового мінімуму.

     

    Пенсії за віком

    Пенсії по інвалідності

    Пенсії по втраті годувальника

    Пільгові пенсії та пенсії по вислузі років

    Одержання пенсій через банк

    Про утворення комісії Київської облдержадміністрації з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках

    Адміністративна послуга з видачі пенсійного посвідчення

     

    ПОШУК

    ПовідомленняПовідомлення
    Прийом громадянПрийом громадян
    УвагаУвага
    ЕнергоефективністьЕнергоефективність
    Банер