Відбулося засідання районної протиепізоотичної комісії 

2 жовтня перший заступник голови Білоцерківської райдержадміністрації Юрій Савчук провів засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській райдержадміністрації.

Одним з перших розглянуто питання щодо вжиття профілактичних заходів по недопущенню занесення на територію району збудника вірусу африканської чуми свиней. Африканська чума свиней – хвороба, що знаходиться на першому місці за рівнем небезпечності. Від цього захворювання досі немає вакцини, також не існує ліків, якими його можна було б вилікувати. Крім цього, захворювання тягне за собою величезні матеріальні збитки. Адже в разі виявлення вірусу поголів’я свиней в радіусі 3 км. підлягає знищенню. Виходячи з цього, в районі передбачено облік усього поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності. Ряд господарств, де вирощують свиней, переведені на закритий режим роботи. Систематично проводиться роз’яснювальна робота через засоби масової інформації та на засіданнях виконавчих комітетів місцевих рад. Також розроблено план заходів при виникненні АЧС на території району із зазначенням відповідальних осіб, термінів виконання та забезпечення матеріально-технічними заходами. Крім цього, сформовано матеріальний резерв на випадок ліквідації спалаху АЧС, створено групи швидкого реагування, є необхідний запас засобів для відбору та пересилки патологічного матеріалу, спецодягу та засобів захисту.

«Необхідно робити усе можливе, щоб запобігти виникненню спалахів захворювання на території Білоцерківщини. Тут кожен з нас має розуміти величезну відповідальність та ні в якому разі не нехтувати правилами», – наголосив Юрій Савчук.

Також під час засідання йшла мова про зняття карантинних обмежень з території сіл Яблунівка, Острійки та Фастівка, які були введені у зв’язку з виникненням випадків сказу. Як повідомив начальник районного управління Держпродспоживслужби Андрій Зінченко, на даних територіях, а також територіях загрозливої зони, виконано комплекс ветеринарно-санітарних заходів та план локалізації, ліквідації і профілактики сказу. Рецидивів та надзвичайних ситуацій не спостерігалося. Тож є всі передумови до зняття карантинних обмежень.

Крім цього, розглянуто питання щодо затвердження «Правил утримання собак, котів, хижих тварин у населених пунктах» по кожній територіальній одиниці Білоцерківського району та визначення посадових осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, проведення ідентифікації та державної реєстрації тварин у господарствах різної форми власності.

Дискусію та широке обговорення викликало питання, щодо посилення контролю за переміщенням тварин, продуктів тваринного походження, харчовими продуктами тваринного походження, запобігання несанкціонованій торгівлі та несанкціонованому захороненню трупів загиблих тварин, продуктів забою, відходів тваринного походження на території району. Періодично на території району фіксується поява незаконних сміттєзвалищ, де люди скидають продукти забою великої рогатої худоби та свиней. Приватні підприємці, які займаються продажем м’яса, уникають таким чином плати за утилізацію відходів. Виходить суттєва економія, а про екологію навіщо ж турбуватися.

За словами начальника районного управління Держпродспоживслужби Андрія Зінченка, люди не розуміють серйозності ситуації, оскільки такі відходи є небезпечними, можуть нести в собі збудники інфекційних хвороб. Яскравий приклад – Мала Вільшанка. Яким чином боротися – однозначної відповіді не має. Тут безумовно потрібний комплексний підхід. Як, варіант, запропоновано облаштувати на території сміттєзвалища спеціальні контейнери для відходів тваринного походження та заключити договір МКБ «Ветсанутильзавод» на вивіз та утилізацію продуктів забою. Чи погодяться підприємці платити кошти за це чи буде цим опікуватися місцева рада – питання поки що відкрите.

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер