Білоцерківська районна рада

Територіальний устрій

Територіальний устрійТериторіальний устрій

Стежинами малої Батьківщини

У кінці липня майстер-клас з краєзнавства «Стежинами малої Батьківщини» відбувся в селі Мазепинці, що є колискою великого Гетьмана України Івана Мазепи. Відкриваючи навчання, яке відвідали бібліотекарі із найближчих сіл, директор Білоцерківської районної централізованої системи Людмила Володимирівна Зінченко наголосила, що краєзнавство є одним з провідних напрямків діяльності бібліотек, і це – характерна риса нашого часу, коли українське суспільство приділяє значну увагу вихованню патріотизму, знанню вітчизняної історії та культури.

Гостей зустрів краєзнавець, екс-голова Дроздівської сільської ради Іван Трохимович Новіков та провів екскурсію Меморіальним комплексом-Парком козацької слави.

У виступі «Краєзнавчий портрет рідного села» бібліотекар Мазепинської бібліотеки Вікторія Коваленко розповіла, що їй часто доводиться зустрічати туристів з різних куточків України та зарубіжжя, яких цікавить історичне минуле України та непересічна постать І.С. Мазепи. Ось один із записів у Книзі відгуків : «Ми, сім`я Мазеп-Тимощуків, дякуємо працівникам сільської ради села Мазепинці, а також працівнику музею старожитностей за збереження пам`яті про славетного українського Гетьмана Івана Мазепу».

Мало хто знає, що в селі знаходиться також Пам'ятник родині священика Григорія Черняхівського – настоятеля Храму святителя Миколая Чудотворця та його синам Михайлу (1859–1922), Євгену (1869–1939), Олександру (1873–1938) — видатним вченим-медикам.

У бібліотеці знаходиться також раритетне видання історії села…

У методичних рекомендаціях щодо здійснення краєзнавчої діяльності в бібліотеках району завідувачка відділу методичної та бібліографічної роботи центральної районної бібліотеки Людмила Антонівна Савич зробила наголос на тому, що краєзнавство стало одним з пріоритетних напрямів ро­боти практично кожної книгозбірні району. Саме краєзнавча діяльність дозволяє зробити бібліотеку особливим краєз­навчим центром територіальної громади. Бібліотеки не тільки збирають і зберігають краєзнавчі документи, але й здійснюють інформаційне забезпечення краєзнавства.

Провідний бібліограф центральної районної бібліотеки Ганна Моцна провела міні-тренінг «Основи критичного мислення та попередження впливу пропаганди та маніпуляцій в мас-медіа», адже бібліотекар має вміти працювати з інформацією та допомагати сучасникам не «потонути» в інформаційному морі.

Покидаючи це чудове село, колеги висловили побажання, щоб малою батьківщиною великого Гетьмана опікувалися національні музейні інституції,бо воно того варте.

 

ПОШУК

Останні новини

  • Шановні жителі Білоцерківського району!
  • Шановні жителі Білоцерківського району!
  • Синій, як море, як день, золотий – з неба і сонця наш прапор ясний!
  • Шановна Білоцерківська громадо!
  • Київська митниця ДФС контролює експорт деревини
ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер