Просвітницький проект "Я маю право!"

Міністерство юстиції впродовж останніх років створило одну з найрозвинутіших у світі систем надання безоплатної правової допомоги громадянам, які не можуть собі дозволити приватного адвоката. Цього року ініційовано наступний її етап – підвищення рівня знань українців про свої права та запуск всеукраїнського проекту «Я маю право!». Про це під час виступу у Верховній Раді повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Міністерство юстиції розпочало надзвичайно складну справу – відновлення справедливості для кожного українця. З 2014 року ми реалізовуємо національний проект розбудови системи безоплатної правової допомоги. Це допомога для тих людей, які не мали можливості найняти приватного адвоката й захистити свої права», - зазначив очільник Мін’юсту.  Він поінформував присутніх, що минулого року Мін’юст ліквідував 500 районних управлінь юстиції, які не виконували ніяких функцій і до яких ніхто з громадян не звертався. Зекономлені кошти дали можливість на їх місці відкрити бюро правової допомоги. «Прості українці навіть у районному центрі чи невеликому містечку зараз можуть звернутися до наших юристів чи адвокатів, які захищають кожного», - додав Міністр юстиції. 

До центрів та бюро правової допомоги вже звернулися 400 тисяч українців. Це пенсіонери, учасники АТО, особи з інвалідністю, діти-сироти та інші категорії громадян, які не мають коштів для того, щоб найняти адвоката і раніше не мали шансу захистити свої права. З кінця минулого року щомісячно до 80 тисяч українців звертаються до бюро правової допомоги.

За його словами, протягом минулого року адвокати системи безоплатної правової допомоги домоглися 600 виправдувальних вироків у кримінальних справах.

«Це 600 українських доль, які не були зламані. Це 600 громадян, які не стали гвинтиками у системі забезпечення статистики у правоохоронних органах», - зазначив Павло Петренко.

Він також подякував народним депутатам, які підтримали ініціативу з розширення кола людей, які мають право на безоплатну правову допомогу.

«Це учасники АТО, це сім’ї загиблих, це тимчасово переміщені особи, а також ті, хто має місячний дохід, який не перевищує 2 прожиткових мінімумів», - сказав очільник Мін’юсту.

Водночас він наголосив: знання своїх прав і вміння їх захищати – це справжня зброя у боротьбі з чиновницьким свавіллям.

«Наше завдання полягає у тому, щоб ми перейшли на новий рівень і почали озброювати українців знаннями про їхні права у спілкуванні з чиновником, у спілкуванні з суддею, у спілкуванні з прокурором. Цього року ми ініціюємо запуск загальнонаціонального проекту «Я маю право!», який проводитиме просвітницьку роботу серед громадян щодо прав, які їм гарантовані», - заявив Міністр юстиції.

Окрім цього, важливим напрямком забезпечення справедливості для кожного громадянина є реформа судової системи.

«Ми маємо всі шанси отримати найближчим часом новий Верховний Суд України, створений за принципами публічності й прозорості. Так само буде створено нові апеляційні суди. Я закликаю всіх українських правників не стояти осторонь і не думати, що хтось замість них змінить цю країну. Бути диванним експертом, радити і критикувати – простіше всього. Приходьте на конкурси, ставайте суддями, змінюйте обличчя судової системи, знищуйте беззаконня, яке там панує», - резюмував Павло Петренко.

За матеріалами сайту minjust.gov.ua 

 

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер